Jakie ciasta weselne wybrać na stół kierując się porą roku

  • Porady

Jak wybrać odpowiednie ciasto

Wybór ciast weselnych można dokonać na podstawie wielu różnych czynników, z których najważniejsze wydają się osobiste preferencje państwa młodych oraz ich znajomość gustów gości. Częstym wyborem są ciasta dość proste, które być może nie są szczytem sztuki cukierniczej, ale za to prawie na pewno będą wszystkim smakować. Przykładem niech będzie regularnie pojawiający się na stołach weselnych zwyczajny, pospolity sernik – ciasto, które pamiętamy przecież z wizyt u cioć i babć, a mimo to wszyscy zjadamy ze smakiem do ostatniego okruszka. Sam tort weselny natomiast bywa wymyślny i bogato udekorowany różnymi masami, przekładany powidłami i kremami, zdobiony nawet złotem jadalnym dla lepszego efektu. Jednak to są ciasta dość uniwersalne, można je podać i latem, i zimą. A co, jeśli mamy ochotę nadać weselu odrobiny charakteru, korzystając ze zmieniających się pór roku? Jak wtedy dobrać ciasta na wesele?

Jak wybrać ciasta weselne, kierując się porami roku?

Zmieniające się pory roku to również zmieniające się smaki sezonowe. Warto się skupić na tym, co aktualnie jest najłatwiej dostępne. Sytuacja jest najbardziej korzystna oczywiście dla tych, którzy organizują wesele latem bądź wczesną jesienią, gdy bazarki aż się uginają od mnogości owoców, które mogą być najciekawszym składnikiem ciasta. Ale nie chodzi tylko o samą dostępność składników – przecież i zimą można upiec ciasto z mrożonymi truskawki. Chodzi też o to, że truskawki w czerwcu są po prostu najlepsze z możliwych, pyszne same w sobie, a przy okazji tańsze, co może mieć wpływ na końcową cenę wszystkich ciast na stole. Dlatego odpuśćmy sobie latem ciasta z kremami i zastąpmy je ciastami z owocami. Natomiast czy powinny być to ciasta pieczone już z owocami, czy owocami przybrane po upieczeniu? Cóż, trzeba przyznać, że nie zawsze upieczone owoce wyglądają estetycznie, więc należałoby najpierw zamówić kilka próbek i porównać, jak cukiernicy, od których oczekujemy ciast na wesele, poradzą sobie z zadaniem.

Jednak i zimą nie trzeba się martwić brakiem sezonowych smaków – wydaje się, że na miejscu są wszystkie ciasta z rozgrzewającymi przyprawami. Niech króluje imbir i cynamon, które wprawią gości w błogi stan ciepła na żołądku i wprowadzą element swojskości i domowości do tak dużej, tłocznej imprezy jaką jest wesele.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *